Utilitate alternativă pentru bombele nucleare: ce idei bizare le mai trec oamenilor prin cap
De-a lungul timpului, oamenilor le-au venit fel și fel de idei bizare: de la „aruncarea în aer” a Lunii, la a trage un glonț prin planeta Jupiter. Cea mai recentă astfel de idee nu face excepție.
Mai exact, anumitor indivizi le-a trecut prin cap, de-a lungul timpului, să creeze o mare în mijlocul deșertului Sahara, în zonele în care dunele se află sub nivelul mării.
Cum a „răsărit” această idee
Ideea i-a venit mai întâi inginerului scoțian Donald McKenzie, care a vrut să inunde bazinul El Djouf, transformându-l în ceea ce el a numit Marea Sahara. El a propus crearea unui canal lung de 644 de kilometri din Maroc la bazin.
În anii 1870, căpitanul francez François-Elie Roudaire s-a simțit inspirat de finalizarea canalului Suez și a sugerat un canal lung de 193 de kilometri care să lege Marea Mediterană de o parte a deșertului Sahara, inundând astfel peste 4.828 de kilometri pătrați de teren.
Costul la acea vreme se încadra la aproximativ 25 de milioane de franci. Ideea a fost de a deschide mai multe rute comerciale pentru navele franceze.
În ciuda muncii lui Roudaire la acest proiect, planul nu a fost finalizat niciodată.
Un alt plan de a crea o mare în mijlocul Saharei a fost sugerat în Egipt. Proiectul Ploughshare a reprezentat o inițiativă a Comisiei pentru Energie Atomică din SUA de a folosi detonarea „pașnică” a bombelor nucleare pentru a crea canalele necesare pentru a inunda Depresiunea Qattara, care se află la 60 de metri sub nivelul mării.
Cu toate acestea, utilizarea bombelor nucleare, fie ele și pașnice, a fost interzisă de mai multe tratate internaționale, iar Proiectul Ploughshare a fost întrerupt în 1977.
Mai recent, în 2018, o firmă din Silicon Valley numită Y Combinator și-a prezentat ideea de a combate încălzirea globală prin inundarea zonei deșertului Algodones Dune, din California.
Proiectul încă nu a fost lansat din pricina costurilor imense.